Sådan blander du e væske


Som en dampende nyhed har Easy to Smoke fået nikotinbaser samt aromaer til at blande egne e-juicer. De største fordele ved at blande selv er prisen og muligheden for selv at kunne bestemme til mindste detalje. Du kan blande de aromaer du ønsker, og du kan smage din væske til indtil smagen er lige i øjet.

Læs mere: Komplet guide til selvblanding og bland slev e væske

I modsætning til Shake N Vape, tilføjes ikke blot nikotin til den færdige e-væsken, men man blander en lille dosis aroma med nikotin for at skabe sin egen e-væske. Et kit til dette formål vil typisk bestå af aroma og nikotinbase på tilsammen 10 ml, som vil give cirka 5 opfyldninger.

Når du bliver lidt mere garvet, kan du købe aroma og nikotinbase særskilt i større mængder og eksperimentere med at blande forskellige aromaer for at skabe nye og bedre smage. Vi giver dig nu denne guide til hvordan blander man selv e væske.


Basen, også kaldet nikotinbase, fås i 10 ml flasker med forskellige nikotinstyrker. Skal det blandes med nikotin, så anbefaler vi at du blander i forholdet 80% nikotin base og 20% aroma. Dette er naturligvis vejledende, da e-væsken i bund og grund blot skal passe til din smag.

En meget mild aroma kan for eksempel sagtens tåle mere end 10%, mens mere kraftige aromaer kan nøjes med 5-7%. Når du skal vælge nikotinbase, skal du også tage stilling til det ønskede PG og VG-indhold, da det er afgørende for den færdige e-væske. E væske blandingsforhold er med andre ord en kombination af blandinger og egne smagspræferencer.


Easy to Smoke har undersøgt markedet og fundet den bedste leverandør af VPG base, men vi vil først gennemgå nogle grundlæggende ting om at blande den perfekte e-væske.

PG:

Det tyndtflydende Propylen Glycol påvirker smagen forstærkende og giver dampen det røglignende look, der lader den harmløse dampoplevelse minde om rigtig rygning.

Find din PG her: 1 liter sæt PG

VG:

Det tyktflydende Vegetabilske Glycerin påvirker også dampoplevelsen. Jo højere indhold af VG, jo fyldigere damp kommer der. VG smager dog også sødt og vil derfor påvirke smagen, hvilket gør at det er en balancegang med det rigtige indhold i forhold til henholdsvis damp og smag.
Angivelserne af nikotinbaser er PG og VG er altid opgivet i procent. Du kan for eksempel få et PG50/VG50 med en blanding af 50% PG og 50% VG, eller med PG30/VG70, der består af 30% PG og 70% VG.


Blandingsforhold og smagsoplevelse er altid smagssag, og de fleste foretrækker at prøve sig lidt frem, for at finde den bedste sammensætning. En tommelfingerregel er at skrue op for VG for mere damp og skrue op for PG, hvis du ønsker mere smag. Hvis du har lidt damperfaring, kan du selvfølgelig også lade dig inspirere af blandingsforholdet i en færdigblandet e-juice – man skal bare prøve sig frem og mærke dampens sødme.

Måske lyder det bøvlet og af meget arbejde, men det er derfor vi hedder Easy to Smoke. Blandingsforhold e væske er noget vi kan klare, uanset hvad du ønsker. Vi gør dine muligheder for at blande e væske til en sjov leg, så du trygt kan opleve nye sider af dampverdenen.

Find din VG her: 1 liters sæt VG

Hvorfor blander man selv?

Det bliver stadig mere populært at blande selv, især blandt folk der damper meget eller har stort udstyr der giver store dampmængder. For det første er det billigere, men mange gør det især pga.

de mange muligheder for at blande og eksperimentere og lade dampoplevelsen stige langt op over skyerne. Forskellige former for smagsstoffer kan bruges i dampning.

Læs mere her:  Hvordan blander du din e væske

Aroma:

Her forstås smagsstoffer og dermed de enkelte aromaer, såsom smagen af kage, slik, frugt og meget mere, men som regel ikke en blanding. Når der blandes aromaer, får vi nemlig en essens.
 
De fleste mennesker vil dog referere til en aroma, også når man egentlig tænker på en blanding, en essens, og det vil vi også gøre i denne tekst.

Find Aroma her:  Aroma til nikotinbase

Essens:

Denne blanding af forskellige aromaer giver en fantastisk blandet smag. Man skal typisk prøve sig frem før man finder det helt rette, og her kan et Base kit være det helt rigtige, da man så slipper på at købe en masse aromaer for at finde den rette smag.

Tilsætninger og krystaller:

Jo mere erfaren damper man bliver, jo vigtigere bliver tilsætningerne, da man mere og mere kommer til at kende de enkelte smagsnuancer og finder egne præferencer.

Derudover findes der også krystaller, og det mest almindelige er mentolkrystaller - ekstremt koncentrerede, så der skal ikke mange i. Prøv dig frem og bemærk hvordan dampens sundhed hele tiden tager oplevelsen til nye højder.

Find her: Mentholkrystaller

Vejledning til at blande din egen E-Væske:

Først og fremmest bør du være forsigtig med nikotinvæsken. I sin rene form er det giftigt og kan endda være dræbende ved for høje mængder. Gå altid efter, hvad der står i anvisningerne – det er fint at eksperimentere, men inden for rimelighedens grænser.


Når du blander din egen e-juice, bør du nøjes med en portion af 10 ml, hvilket der også lægges op til med de købte kits. Det giver cirka 5 opfyldninger, da de fleste tanke kan rumme .

E-væsken skal også opbevares på køl, så du ikke skal blande så tit, og finder du på et tidspunkt den helt rigtige blanding, kan du selvfølgelig mixe større portioner. Men ligesom med damp skal det have lov at vokse stille og roligt og i dit tempo.Sådan blander du base og aroma:

  • Afmål 2 ml (eller 20%) aroma og hæld i en tom flaske

  • Afmål 8 ml (eller 80%) nikotinbase og hæld i flasken med aroma

  • Ryst flasken, så base og aroma blandes grundigt sammen

Det kan med fordel være en ren genbrugelig refill-flaske, og som er designet til at påfylde e-væske på e-cigaretten. Derudover er det en god ide at bruge engangssprøjter til at afmåle aroma og base. Sprøjten kan sagtens bruges flere gange, hvis blot du vasker den, men du bør bruge to særskilte sprøjter til aroma og nikotinbase, så der ikke risikerer at blive overført en væske til den anden i dens originale beholder.


Tag altid noter, så du nemmere vil kunne genskabe den ønskede blanding. Når e-væsken er blandet, kan den sagtens bruges straks, men du kan med fordel lade den stå og ”trække”, så base og aroma bliver blandet ordentligt sammen.

Blande selv

Find dem her: SHAKE N VAPE

Hvad skal der bruges:

For at lave vores egen væske skal vi som minimum bruge 3 elementer, men følgende er næsten uundværligt i processen. Nogle af tingene er engangsting, mens andre kan bruges langt længere, og du kan finde dem alle hos Easy to Smoke:

1. Nikotinvæske

Den bør altid være baseret på PG-væske, og man bør gå efter de kraftigere nikotin-væsker, da det giver større muligheder for at blande sine blandinger præcist som man ønsker. Ofte er der mere PG væske end VG-væske i en færdig blanding af e-væske. Hos Easy to Smoke kan du få både PG og VG væske med nikotin indhold fra 0 til 20 mg pr. ml. – se mere her.

2. PG-væske (Propylen Glykol)


PG er en meget tynd væske hvis konsistens minder om vand. Jo højere indhold af PG, jo mindre damp, men til gengæld mere fantastisk smag.

3. VG-væske (Vegetabilsk Glycerin)


I modsætningen til PG er VG en tyk væske, der giver mere damp jo mere der er af den, men til gengæld også dårligere smag. Det rigtige blandingsforhold mellem PG og VG kræver med andre ord også noget ren VG.

Normalt varierer forholdet ml. PG/VG væske i den færdigblandede e-juice fra 50/50 til 90/10. Afhængig af den ønskede nikotinstyrke, damp mængde og smag i den færdige e-væske, skal du bruge VG væske med nikotinindhold også.

4. Aroma essens


For at få smag i den færdige e-væske skal der tilføres smagsstoffer. Her er det et mindre paradis, da der findes smagsoplevelser for alle smage.

Uanset om du er til smagen af frisk frugt, sød og lækker slik og kage eller andre klassiske eller eksperimenterende dampoplevelser. Det er bare at lytte til sine smagsløg og ellers prøve en masse af.

5. Deminiraliseret vand


Man er nødt til at demiraliseret vand for at få fortyndet den meget fede VG-væske.

Det sker ofte når VG-indholdet er omkring 50%, men nogle gør det også ved et VG-indhold på 30%., men den præcise mængde afhænger af blandingsforholdet mellem PG og VG. Vælger du at fortynde væsken er det "normalt" at bruge ca. 5% deminiraliseret vand, og du bør aldrig bruge mere end 10%.

6. Tomme flasker


De tomme flasker bruges til at blande e-væsker, så du bør endelig købe rigeligt ind af dem, så der er masser af muligheder for at eksperimentere til nye højder.

7. Sprøjter til afmåling af væskemængder


Sprøjter gør det muligt at blande sine e-væsker præcist i de styrkeforhold som man ønsker det.

De større sprøjter bruges til basisvæskerne PG og VG-væskerne, og så de mindre sprøjter på typisk 1 ml til aroma/essenserne. Hvor man typisk kan genbruge og bruge de store sprøjter i lang tid, bør man anskaffe sig adskillige små sprøjter, så man har mulighed for at eksperimentere med flere e-juices af gangen.

Sprøjterne kan rigtig nok rengøres, men en lille investering i flere sprøjter giver langt flere muligheder for dig.  

Find alt her: Selvblander

Hvordan blandes e-væsken


Til nybegyndere inden for selvblanding anbefaler vi at mixe. 70% PG med 30% VG, da det giver en god smag, en tilpas mængde damp og et passende halskrads. Det er dog muligt at variere mængden med 60% PG og 40 % VG, 80% PG og 20% VG eller 50/50. Hvad man foretrækker, er en smagssag og den nemmeste måde at finde ud af egne damppræferencer er at prøve sig frem – kaste sig ind i dampen og bare få en masse prøvet af.


En aroma er dog ikke bare en aroma, da de vil have forskellig grad af kraftig smag – f.eks. har frugt ikke en så kraftig smag, og man kan derfor med fordel tilføje lidt mere. Herimod er f.eks. kaffe, karamel, menthol og chokolade meget mere fremtrædende rent smagsmæssigt, så der ikke er behov for mere end5% aroma. Men som sagt er det smag og behag, og man skal prøve sig frem. Med andre ord er eksperimenter nøglen til hvordan blander man e væske.

Læs mere her: Væske guide og den komplette guide til selvblande